‘Green’ Library in a ‘Cube’

Lib exterior

The new University of Aberdeen Library was designed by Danish architects schmidt hammer lassen, to provide a 21st century learning and research environment for students, University staff, visitors and the public.

It conceptualizes the shape of a cube evoking the ice and light of the North, expanding over eight levels, around an asymmetrical atrium offering spectacular views over the city of Aberdeen and across the North Sea.

With a vast collection of over a million of books and providing an advanced learning environment, its best achievement in the design is the ‘Green’ effort in using photo-voltaic  cells  to supplement the building’s electricity requirements. A water recycling system to collect rain water for the use in lavatories.

More about its ‘Green’ effect, read more at University of Aberdeen New Library

About vicTor K

An Officer . . with the thoUght "curiOsity kiLLs the cAt, but giVes liFe to mAn as it triGgers him to thinK and be creAtiVe . N is a wAy to leaRn" . . taKe much priDe in worK with the noTion : "Google can bring back a hundred thousand answers. A librarian can bring you back the right one." - Neil Gaiman
This entry was posted in Libraries, Picture of the week and tagged , , , , . Bookmark the permalink.